LOGO MAAHAD TAHFIZ ALMASYHUR

Assalamualaikum warahmatullah. Alhamdulillah, hari ni kami telah terima satu projek design daripada Ma’ahad Tahfiz Al Masyhur (Perlis). Pihak maahad telah meminta kami menghasilkan logo untuk maahad tersebut.

Mereka juga menyertakan beberapa contoh logo untuk menggambarkan bagaimana logo yang mereka kehendaki dan ianya memudahkan kami untuk memulakan kerja design.

Ringkasnya apa yang pelanggan nak? Logo dan khat.

Logo dan Khat

Jadi, kami bermula dengan kerja-kerja merekabentuk logo terlebih dahulu. Berbantukan Illustrator dan Photoshop, Alhamdulillah, design logo telah kami siapkan dalam tempoh sejam.

Selesai part pertama.

Kemudian, untuk part menghasilkan kaligrafi (khat) , kami telah menggunakan perisian Kelk dan juga Illustrator. Penulisan khat dengan segala ‘bunga’nya dibuat dalam Kelk sementara proses ‘finishing’ pula dibuat dalam Illustrator.

Nampak mudah, tapi dekat sejam jugaklah masa yang kami habiskan untuk part khat ni.

Final Product

Akhirnya, logo yang telah siap kami persembahkan kepada pihak maahad untuk kelulusan. Alhamdulillah lulus!

Ringkasnya logo ini terdiri daripada dua motif iaitu kubah dan kitab pada bahagian bawahnya. Manakala nama logo (rumi dan jawi) diletakkan pada bahagian dalam kubah.

Oklah, sampai bersua lagi. Wassalam.

DESIGN-DESIGN AIDILFITRI 2020

Assalamualaikum warahmatullah. Aidilfitri telahpun melabuhkan tirainya. Tidak seperti kebiasaannya, hari raya kali ini disambut dalam keadaan yang terbatas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Tidak banyak projek design kami perolehi menjelang Syawal tapi ianya sudah cukup baik berbanding tiada langsung (Alhamdulillah). Kami paparkan di sini kerja-kerja design yang telah kami hasilkan menjelang Syawal baru-baru ini:

Oklah, sampai bersua lagi.

FREEBIE: KALIGRAFI JAWI SALAM AIDILFITRI

Assalamualaikum warahmatullah. Hari ini kami ingin berkongsi dengan anda kaligrafi jawi (khat) ‘Salam Aidilfitri.’ Kaligrafi ini disediakan dalam 2 fail iaitu imej transparent (.png) dan vektor (.ai).

Untuk muat turun, anda boleh klik pada menu di bawah (klik pada link aidilfitri.zip yang paling atas tu):

Percuma saja?

A..ah. Percuma saja. Tak perlu bayar apa-apa.

Mengapa kami berikan fail-fail ni secara percuma? Sebabnya kami juga pengguna seperti anda – yang suka benda-benda percuma ni. Apatah lagi fail kaligrafi macam ni susah nak dapat secara percuma.

Apa yang kami harapkan agar anda gembira dan mendapat manfaat daripada ‘freebie’ yang tak seberapa ni.

Oklah, sehingga kita bertemu lagi.

IDEA ASAL DI SEBALIK POSTER INI

Assalamualaikum warahmatullah. Setelah poster terbaru kami ni viral serata maya, hari ni, kami rasa tergerak juga nak kongsikan dengan anda semua berkenaan idea asal di sebalik poster yang telah kami hasilkan ini.

Kredit untuk pereka asalnya yang kami pun tak tahu siapa. Benda tetiba mai kat Whatsapp, tak tau siapa yang punya.

Ni ha… idea dan poster asalnya. Nampak simple ja kan, tapi pada kami, mesej yang ingin dibawa amatlah kuat. Sangat-sangat kuat.

Jadi, kami pun terfikir – “Mesej sekuat ini kalau terbiar begitu saja, rugi. Alangkah baik kalau dihasilkan semua dalam bentuk yang lebih cantik!”

Maka, kerja kami pun bermula dengan kerja-kerja mencari gambar. Kemudian, macam biasa, buat design ‘try-and-error’ sampailah dapat satu konsep yang difikirkan sesuai. Bila dah dapat, kerja-kerja menyiapkan design pun diteruskan.

Dua jam lebih jugaklah masa yang habis untuk siapkan poster ni.

Kalau tengok kat screenshot di atas, nampak banyak layer yang kami gunakan. Ya memang banyak. Tu pun tak semua layer yang muat untuk kami tunjuk. Ada beberapa layer brush untuk hasilkan tekstur dan efek pada bahagian background.

Font? Helvetica, Humnst777 dan Myriad Pro jadi pilihan kami. Font simple-simple macam ni lebih mudah dibaca berbanding font-font yang bebudak wechat suka pakai.

Yang penting mesej sampai kan? Oh ya, bahagian kalilgrafi jawi kat bawah tu bukan kami buat, malas ah nak ambik masa berejam-jam pulak nak buat. Kreditnya kami bagi untuk pereka asal – hanifadnan.

Kredit mana kredit?

Memandangkan idea asal poster ni BUKAN idea kami, maka kami ambil keputusan, biarlah tiada kredit untuk diletakkan pada poster ni. Yang penting mesejnya sampai. Mesej asal yang cuba dibawa oleh si pereka asal tu.

Alhamdulillah, sejak semalam, poster ni dah tersebar merata. Sekurang-kurangnya niat kami untuk bantu sampaikan mesej designer asalnya sudah sampai.

POSTER MEMPERINGATI HARI NAKBAH

Artwork terbaru kami untuk Badan Perhubungan PAS Negeri Perlis. Poster sempena Memperingati Hari Nakbah yang disambut pada 15 Mei setiap tahun.

Proses pembikinan poster

Proses menghasilkan poster ini mengambil masa lebih 2 jam. Bermula dengan penentuan tema design, hinggalah ke kerja-kerja finishing. Dihasilkan sepenuhnya menggunakan Adobe Photoshop.

Tema yang digunakan adalah ‘grunge’ bagi menguatkan lagi ‘feel’ poster agar mampu membawa mesej poster dengan lebih kuat. Untuk tema ini, latarbelakang dengan tekstur serta brush yang sesuai digunakan.

Oh ya, pemilihan font juga disesuaikan dengan tema yang digunakan.

Apa pandangan anda?

MEMAHIRKAN DIRI DALAM PENGHASILAN KALIGRAFI JAWI

Dua tiga menjak ni, kami mula menceburi bidang rekaan kaligrafi jawi – satu bidang yang amat baru bagi kami. Apatah lagi tiadanya pengalaman secara formal sebelum ini dalam seni kaligrafi ni.

Ini kerana, permintaan dalam penghasilan kaligrafi jawi dalam rekaan (design) semakin meningkat dan kami tidak boleh ketinggalan di belakang. Ya, boleh saja kami berkolaborasi dengan pihak ketiga (third party) bagi menghasilkan kaligrafi untuk kami.

Tapi bukankah lebih baik kalau kepakaran itu ada pada kami sendiri!

Proses pertama – belajar teknik asas dalam penulisan kaligrafi jawi. Zaman sekarang nak belajar bukannya susah, sama ada secara fizikal mahupun maya. Mau dengan tidak saja.

Ya, boleh saja kami berkolaborasi dengan pihak ketiga (third-party), tapi bukankah lebih baik kalau kepakaran itu ada pada kami sendiri!

NINEFOURTY, 8 MEI 2020

Kedua, mencari perisian yang sesuai. Dalam menghasilkan kaligrafi jawi, kami menggunakan dua perisian yang ‘common’ iaitu Kelk dan Adobe Illustrator.

Kenapa Kelk? Kelk ialah perisian asas untuk menulis dalam jawi. Anda perlukannya untuk menulis dalam tulisan jawi, menyusun tanda dan sebagainya.

Setelah siap, fail imej yang disimpan dipindahkan ke Illustrator. Di sini kerja-kerja ‘vectorising’ dan editing dibuat untuk menghasilkan ‘final product’ yang boleh digunapakai dalam sesebuah design.

Alhamdulillah, semakin lama kami terjebak dalam penghasilan kaligrafi jawi ni, semakin kami mula memahaminya. Pesan kami – tak rugi mencuba!

FREEBIE: KALIGRAFI NUZUL QURAN

Tidak lama lagi umat Islam akan menyambut Nuzul Quran. Dan seperti biasa, geng-geng designer macam kami ni akan pening kepala mencari-cari kaligrafi jawi untuk Nuzul Quran.

Yalah… sebab nak buat poster.

Menyedari akan hal yang demikian (hmm… macam ayat buku teks pun bunyinya), maka hari ini, kami nak kongsikan dengan anda semua kaligrafi jawi Nuzul Quran yang kami buat sendiri ni.

Bolehla no… daripada takdak langsung.

Taklah cantik sangat sebab yang buat tu pun bukannya cekap sangat. Tapi bolehlah setakat nak guna dalam design tu kan 😀

Oh ya, kaligrafi ni kami buat menggunakan perisian Kelk, kemudian kami trace semula dengan Illustrator sebelum pindahkannya ke dalam Photoshop untuk kegunaan design.

Tu ha… menu untuk download failnya.

Anda akan dapat fail dalam format .ai, .jpg, dan .png. Anda bebas menggunakan kaligrafi ini dalam design. Semoga perkongsian yang sedikit ini bermanfaat untuk kita semua.

DESIGN LOGO NGO MEDIA PRIHATIN MALAYSIA

Dua hari lepas, kami telah mendapat mesej, meminta kami untuk menghasilkan design logo untuk NGO yang baru ditubuhkan – Media Prihatin Malaysia.

Seperti biasa, perkara pertama yang kami lakukan adalah mendapatkan maklumat berkenaan pelanggan dan apa yang mereka inginkan dalam logo yang akan dihasilkan.

Mesej mereka – warna yang diinginkan ialah hijau dan merah.

Photoshop dan Illustrator

Kami kemudiannya telah mengambil masa satu hari untuk membuat sedikit ‘studi’ dan mendapatkan idea. Kemudian, kami terus bekerja menghasilkan empat proposal design logo berkenaan.

Mengapa dua software?

Kerja-kerja melukis logo dibuat menggunakan Illustrator manakala untuk persembahan logo (mockup), Photoshop adalah software paling sesuai.

Daripada keempat-empat design yang dikemukan kepada pelanggan, akhirnya logo di bawah telah dipilih atas kapasitinya yang ‘agak simple’ – kata mereka.

Ya… motif logo ini hanyalah dua huruf iaitu M (untuk Media) dan P (Prihatin) manakala penggunaan warna pula adalah mengikut kehendak mereka.

Untuk mockup pula, kami cuba mencari mockup yang sesuai (kru berpakaian vest – imej biasa petugas media), walaubagaimanapun kami tidak bertemu dengan mockup yang sesuai.

Mockup buatan sendiri!

Jadi, mau tak mau, terpaksalah kami ‘bekerja keras’ memanipulasikan gambar sedia ada untuk dijadikan mockup untuk dipersembahkan kepada pelanggan bagi membantu mereka memahami bagaimana rupa logo berkenaan dalam situasi ‘sebenar’.

Oklah, sampai bersua lagi.

FREEBIE: FAIL VEKTOR MISI

Sebenarnya sudah beberapa hari kami siapkan fail ini untuk diberikan secara PERCUMA kepada para pembaca. Walaubagaimanapun, ‘hasrat suci’ berkenaan tertangguh dek kerana sedikit masalah teknikal pada blog ini.

Alhamdulillah, memandangkan hari ini masalah berkenaan dah setel, jadi, kami kongsikan dengan anda fail vektor ‘misi’ (nurse) yang telah kami hasilkan minggu lepas.

Untuk muat turun, klik pautan di bawah:

https://app.box.com/s/utanx3kcnisk9uvg7rp8a9iy3th664jm

Fail .rar ini mengandungi 2 fail iaitu fail .ai dan .png. Moga perkongsian yang sedikit ini bermanfaat untuk semua.

Terima kasih kerana terus menyokong kami 🙂

LOGO DAN POSTER SIMREG

Minggu ni kami telah mendapat projek design daripada satu entiti penyelidikan di bawah UHTM yang diberi nama SIMReG – Structural Integrity and Monitoring Research Group.

01. Design Poster

Kami telah diminta menghasilkan satu design poster untuk aktiviti mereka berdasarkan kepada maklumat yang diberi. Alhamdulillah, kerja-kerja menyiapkan poster berkenaan agak mudah kerana mendapat kerjasama baik daripada pihak SIMReG.

Hanya 2 jam diperlukan untuk menyiapkan poster ini.

02. Menyediakan Logo Hi-Res

Selain poster, kami juga telah diberikan tanggungjawab menyediakan satu format beresolusi tinggi logo SIMReG memandangkan pihak mereka tidak memiliki fail logo dalam resolusi tersebut.

Untuk itu, kami telah melukis kembali logo berkenaan menggunakan Adobe Illustrator.

Oklah, sampai bertemu lagi. Salam ramadhsn, selamat menunaikan ibadah puasa buat semua Muslimin dan Muslimat.

TERPAKSA BELAJAR MELUKIH

Selama ni kerja-kerja design kami hanya buat dengan Photoshop, melainkan bila nak ‘kutip’ elemen-elemen vektor atau nak buat kerja-kerja tracing, barulah kami bukak Illustrator.

Tapi lama manalah kan kita nak buat kerja-kerja download atau tracing ni? Nak juga reti melukis benda-benda basic ni.

Interface Illustrator

Secara ringkas, apa dia Adobe Illustrator:

Adobe Illustrator is a premium application used for creating vector graphics for print or the web. Developed alongside with Adobe Photoshop as a companion product, Illustrator is the standard for making logos, graphics, comics, fonts, and much more.

www.wikihow.com

So, hari ni, kami mula ‘menyelongkar’ apa yang ada dalam Adobe Illustrator – perisian design vektor – ni. Untuk pembelajaran asas, kami tumpukan pada kemahiran melukis.

“Hasilnya… hmm… not bad la,” kata kami kepada diri kami sendiri.

Mungkin bagi yang expert, bendalah ni senang ja nak dilukis. Tapi bagi kami, sejam jugaklah masa yang habis untuk siapkan lukisan simple ni.