KARNIVAL BIDADARI KIRIMAN SYURGA (KBKS)

Karnival Bidadari Kiriman Syurga (KBKS) – Begitulah nama program anjuran bersama Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Rakan Siswa YADIM, PAPISMA Johor, Nisa’ Johor dan Kelab Iqra’ UTHM.

Kami telah diberi kepercayaan untuk menyediakan rekaan konsep karnival serta rekabentuk grafik bagi kesemua bahan terbitan/promosi mereka.

Projek bermula dengan menghasilkan rekabentuk logo karnival. Motif utama logo ialah ilustrasi wanita Muslimah bertudung berlatarbelakangkan bentuk yang menyerupai huruf ‘S’ (syurga). Dua warna utama digunakan iaitu merah jambu dan ungu.

Setelah logo yang kami hasilkan diterima penganjur, maka proses menghasilkan konsep design bagi bahan-bahan penerbitan dan promosi dimulakan.

Seterusnya, kerja-kerja menghasilkan rekabentuk grafik bagi poster, banner, strimer, backdrop dan tag nama dimulakan secara berperingkat-peringkat. Setiap satu design yang dihasil perlu dikemukakan terlebih dahulu untuk kelulusan daripada penganjur.

Secara ringkasnya, keseluruhan projek design untuk Karnival Bidadari Kiriman Syurga ini mengambil masa selama hampir tiga minggu. Alhamdulillah, semua design telah kami serahkan mengikut tempoh masa yang telah ditetapkan.

DESIGN JAN – FEB 2024

Tak menang tangan kami dibuatnya. ‘Bertimpa-timpa’ job design yang masuk, sebahagiannya terpaksa kami tolak dek kekurangan masa.

Namun, kami tetap bersyukur kerana semuanya adalah rezeki yang telah Allah tentukan buat kami. Juga ucapan terima kasih buat para pelanggan yang terus-menerus memberikan kepercayaan buat kami.

Oklah, tanpa berhajat untuk menulis panjang, kami kongsikan kepada anda sebahagian – (Ya… sebahagian ja, sebab yang lain kami tak sempat nak ejas dalam bentuk ‘mockup’ untuk tatapan anda) – daripada ‘senarai panjang’ design yang telahpun kami siapkan sepanjang bulan Januari hingga Februari 2024.

DESIGN NOV – DIS 2023

2024 telahpun tiba. Hampir 23 tahun kami menceburi bidang design ni. Sepanjang tempoh tersebut, banyak suka dan duka yang telah kami tempuhi.

Jika pada awal penglibatan, Adobe Photoshop adalah program tunggal yang kami gunakan dalam kerja-kerja design, maka pada hari ini, seiring dengan perkembangan teknologi, kerja-kerja design telah kami lakukan secara ‘rentas platform’, bererti, ianya boleh dilakukan dengan lebih daripada satu program!

Oklah, motif sebenar entri pada kali ini bukanlah untuk mengimbau sejarah lampau, tetapi untuk berkongsi dengan anda hasil kerja kami sepanjang bulan November – Disember 2023.

Berbeza dengan November, bulan Disember kami tidak mengambil banyak job design.

LOGO HIMPUNAN SELAMATKAN SYARIAH

Kami telah diberikan kepercayaan oleh pihak penganjur untuk merekabentuk logo rasmi Himpunan Selamatkan Syariah yang dijadualkan akan diadakan pada 20 November nanti.

Sesuai dengan matlamat himpunan, maka kami memilih untuk menjadikan motif tangan memegang al-Quran sebagai motif utama logo – membawa maksud kesungguhan umat Islam dalam memelihara kesucian dan mengangkat martabat agama Islam.

Tak banyak warna digunakan kerana kami juga dimaklumkan bahawa warna rasmi himpunan adalah warna putih.

Sekiranya anda berhajat untuk memuat turun logo ini, kami telah sediakan fail logo dalam tiga format beresolusi tinggi iaitu .jpg, .png dan .pdf. Untuk muat turun, anda boleh gunakan form di bawah. Klik pada tiga titik di sebelah kiri butang Log in berwarna biru.

Kalau anda merasakan artikel ini bermanfaat, boleh bantu kami sebarluaskannya kepada yang lain πŸ™‚

DESIGN SEPT – OKT 2023

Bulan September dan Oktober, kami tak ambil banyak job design. Ini kerana, kami telah terlibat dengan beberapa program luar.

Antaranya, menjadi tenaga pengajar untuk Bengkel Grafik dan Design yang dianjurkan oleh NGO KIWARA, Kepala Batas, Pulau Pinang serta bertugas di venue bagi salah satu acara sukan bagi kejohanan peringkat MSSM.

Apa yang kami buat dalam tempoh dua bulan ni? Kebanyakannya adalah design banner dan backdrop, selain beberapa design strimer serta poster dan satu design khat.

Di bawah adalah design-design yang kami maksudkan.

BENGKEL GRAFIK DAN DESIGN BERSAMA KYC

Alhamdulillah, sudah dua sesi bengkel (daripada empat sesi) telah pun selesai. Kami telah dijemput menjadi trainer untuk Bengkel Grafik dan Design anjuran KIWARA Youth Club (KYC) dengan kerjasama Pusat Khidmat Ahli Parlimen Kepala Batas.

Sesi pertama bengkel yang berlangsung pada 2 September 2023, para peserta telah diberi pendedahan berkenaan asas-asas design serta bagaimana menggunakan Adobe Photoshop untuk menghasilkan design.

Pada sesi kedua pula (16 September 2023), mereka telah diajar cara-cara melakukan suntingan foto, asas fotografi dan juga menyediakan design menggunakan foto yang telah diambil.

Sesi ketiga (sambungan suntingan fotografi dan teknik menghasilkan design bahan bercetak) akan berlangsung pada hujung minggu ini.

DESIGN-DESIGN OGOS

Bulan Ogos sudah berada di penghujungnya, ketika entri ini ditulis, masih ada baki empat hari lagi sebelum tibanya bulan September.

Maka, seperti biasalah, setiap kali hujung bulan, kami akan siarkan design-design yang telah kami siapkan sepanjang bulan tersebut.

Banyak Buat Design Banner

Bulan ni, kami banyak buat design banner dan backdrop. Kebanyakan projek datangnya daripada sekolah. Ada sedikit job buat khat manakala selebihnya poster.

Berikut adalah sebahagian daripada design yang telah kami siapkan sepanjang bulan ini.

NAK TENGOK DESIGN COVER BUKU?

Selalunya kami up design-design banner, strimer, logo dan poster. Kami juga banyak siarkan karya-karya kami dalam kategori khat (Thuluth/Kufi).

Jadi, ada yang bertanya – “Korang buat tak design cover buku?”

Ada Tapi Tak Selalu

Jawab kami “Ya.” Kami ada buat. Cumanya, tidak selalu kami dapat job design cover buku ni. Namun, memandangkan ada yang bertanya, maka kali ini kami siarkan sebahagian design yang pernah kami hasilkan.

ya…kami juga buat design sticker/label

Ya… kami juga buat design sticker dan label. Walaupun taklah begitu kerap, tapi selalu jugalah kami dapat job design sticker dan label ni.

Disebabkan kami juga jarang berkongsi design-design sticker dan label yang pernah kami buat di sini, maka hari ini kami tunjukkan kepada anda sebahagian daripada job yang pernah kami siapkan πŸ™‚

DESIGN JUN – JULAI 2023

Nampaknya kami terlepas update design-design bulan Jun. Bukannya tiada projek design, tetapi tiada kesempatan untuk menulis πŸ™‚

‘No hal lah’ – tak dapat update sebulan, kita ‘kampoi’ untuk dua bulan, Jun dan Julai.

Ya, walaupun kami tak lagi menerima tempahan design poster online , namun kami paparkan juga sebahagian design poster online yang kami buat, bukan dihasilkan kerana tempahan pelanggan, tapi atas faktor tugas dan tanggungjawab hakiki kami.

Design-design Jun – Julai 2023

Seperti biasa, tak semua design kami paparkan di sini. Hanya yang sempat kami sediakan ‘mock up’nya sahaja yang kami kongsikan untuk tatapan anda. Ada tiga job design logo, dua design khat (salah satunya kami paparkan di bawah), beberapa job design backdrop dan banner dan selebihnya poster.

BENGKEL ASAS PHOTOSHOP

28 Mei 2023, kami telah dijemput untuk menjadi pengisi bagi program Bengkel Asas Photoshop anjuran Kelab Beliawanis Unggul Arau (KEBAL) dengan kerjasama Majlis Belia Negeri Perlis.

Alhamdulillah, bengkel yang diadakan di Kompleks Belia dan Sukan Perlis itu mendapat penyertaan seramai 30 orang peserta (full house!). Selama lebih kurang tujuh jam, para peserta telah mengikuti bengkel yang dibahagi kepada tiga sesi – teori, sesi amali dan pertandingan merekabentuk poster.

Kami kongsikan di sini sebahagian daripada gambar sepanjang bengkel berlangsung.

Terima kasih buat Kelab Beliawanis Unggul Arau (KEBAL) atas kepercayaan yang telah diberi kepada kami πŸ™‚

LOGO GENIUS ABQARIAH

Seperti yang telah kami tulis pada artikel bulan lalu, ada berita besar yang ingin kami kongsikan dengan anda selepas 30 Mei.

Ya, sebenarnya kami ingin kongsikan dengan anda satu lagi projek design logo yang telah kami buat pada awal bulan bulan April lalu, namun pelancarannya baru sahaja dibuat pada 1 Jun lepas. Logo Genius Abqariah.

Cerita Di Balik Tabir

Sedikit latar belakang bagaimana kami boleh terlibat dengan projek ini. Pada asalnya, page fb kami telah ditag pada bahagian komen satu status yang dimuatnaik berkenaan pencarian designer logo untuk program di bawah Urus Setia Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita Negeri Kelantan.

Mereka perlukan seorang designer yang boleh menyediakan sebuah logo berasaskan khat.

Tidak berapa lama selepas itu, kami telah dihubungi oleh wakil daripada pihak Ukekwa untuk mendapatkan beberapa maklumat berkenaan dengan servis yang kami tawarkan (design logo). Antara yang diminta termasuklah contoh-contoh design logo yang pernah kami hasilkan.

Setelah memberikan maklumat yang diperlukan, selang beberapa hari selepas itu, mereka memaklumkan bahawa kami telah dipilih untuk menyediakan proposal design logo tersebut.

1 April kami kick-off, kerja-kerja design dibuat berpandukan kepada garis panduan yang telah diberikan. Sehari kemudian, kami telah berjaya siapkan dua proposal design logo yang kemudiannya kami hantar kepada pihak Ukekwa untuk penilaian.

Logo berasaskan khat yang dihasilkan ini tidak menggunakan mana-mana font arabic/jawi sebaliknya dilukis secara digital menggunakan Adobe Ilustrator.

Alhamdulillah, akhirnya logo yang telah dilancarkan sempena dengan Sambutan Hari Sayyidatina Khadijah (HSK) 2023 yang berlangsung di Pusat Tarbiyah Islamiah (PUTIK), Pengkalan Chepa pada 1 Jun lalu adalah seperti di bawah:

Rasanya tidaklah terlambat untuk kami ucapkan ribuan terima kasih kepada individu yang telah sudi tag kami dekat status pencarian designer logo tu. Juga ucapan terima kasih buat Ukekwa atas kepercayaan yang diberikan kepada kami πŸ™‚

Design-design Mei 2023

Bulan empat kami tidak menulis, bukan kerana tidak ada projek, ada, tapi kerana bulan Ramadan dan kami tidak berkesempatan untuk menulis. Siangnya dengan kerja-kerja rutin kami, malamnya pula masa untuk kerja-kerja ibadah.

Jadi, sekarang dah masuk bulan Mei. Pertengahan bulan Mei (ketika artikel ini ditulis). Alhamdulillah, rezeki kami tidak putus-putus, ada saja job design yang masuk. Sesetengahnya terpaksa pula kami tolak atas faktor kesuntukan masa.

Oh ya, sebelum menulis panjang, sekali lagi kami ingin memaklumkan bahawa kami tidak lagi mengambil job design poster online kerana kami terpaksa menumpukan kepada kerja-kerja design bahan-bahan bercetak.

Design-design Mac 2023

Bulan ni ada satu job design sticker, tiga design khat/kaligrafi Arab, satu design logo dan selebihnya design poster, backdrop serta banner. Oklah, kami paparkan di bawah sebahagian daripada kerja-kerja design yang telah kami siapkan (sehingga 16 Mei 2023) untuk tatapan anda πŸ™‚

Seperkara lagi, insyaAllah ada berita besar yang akan kami tuliskan di sini selepas 30 Mei nanti. Nak tahu apakah berita besar itu, nantikan….

Terima kasih kepada semua pelanggan yang tidak putus-putus memberikan sokongan kepada kami πŸ™‚

Design-design Mac 2023

Bulan Mac, bulan berlangsungnya mesyuarat agung dan muktamar Parti Islam SeMalaysia (PAS), maka secara tidak langsung, banyak job design yang kami terima sepanjang bulan ini melibatkan program-program tersebut.

Selain design khat, ada beberapa job berkaitan logo, poster dan banner. Untuk bulan ini juga, kami telah menghasilkan satu freebie yang boleh anda muat turun di sini.

Freebie bulan Mac – Khat Ramadan

Di bawah anda boleh lihat sebahagian daripada design yang telah kami serahkan kepada para pelanggan kami. Anda boleh klik pada imej untuk besarkannya πŸ™‚

Sebenarnya, ada 5-6 design lagi yang telahpun kami siapkan, cuma tak dapat kami siarkan lagi memandangkan masih di peringkat semakan oleh pelanggan.

Sampai di sini saja buat kali ini. Terima kasih atas sokongan anda semua kepada kami πŸ™‚

Design Logo Dengan Khat/Jawi

Apa itu logo? Bahasa mudahnya, logo adalah merupakan suatu bentuk gambar, tulisan, tanda atau sekadar lakaran dengan maknamakna tertentu untuk mewakili sesuatu jenama barangan, perkhidmatan atau sesuatu organisasi.

Dari segi ‘branding’, logo yang menarik dan berkesan amat penting kerana ia menggambarkan kekuatan jenama tersebut bahkan dari segi psikologinya, ia mampu mempengaruhi kepercayaan serta keyakinan pengguna terhadap jenama tersebut.

Design logo tak semestinya terlalu kompleks/heavy, tapi yang paling penting, ia bertepatan dengan identiti sesuatu jenama yang diwakilinya – mudah cerita, simple pun tak ada asalkan bersesuaian.

A logo isΒ a symbol made up of text and images that identifies a business. A good logo shows what a company does and what the brand values.Β 

99Designs.com

Logo Dengan Khat/Jawi

Seperti yang dah diceritakan awal-awal tadi, logo boleh terdiri daripada apa jua bentuk atau gabungan bentuk. Ada jenama yang hanya menggunakan logo berasaskan tulisan sahaja, tidak kurang pula memilih untuk menggunakan gabungan motif.

Namun, apa yang perlu difahami, proses merekabentuk logo bukanlah mudah, tidak semudah bentuk logo berkenaan. Ia mengambil masa yang lama dan tidak hairanlah jika harga yang diletakkan untuk kerja-kerja design logo ini amatlah mahal!

Oklah… Untuk kali ini, kami ingin berkongsi beberapa design logo yang mempunyai pengaruh tulisan khat/jawi yang pernah kami hasilkan sepanjang penglibatan kami dalam kerja-kerja designing ni.

Daripada logo-logo yang kami paparkan ini, ada yang berasaskan khat semata-mata (contohnya khat kufi) dan ada juga gabungan bentuk dan tulisan khat. Dan untuk makluman anda juga, ada di antara logo di atas mengambil masa hampir seminggu untuk disiapkan πŸ™‚

Sampai ketemu lagi.