KALIGRAFI JAWI SALAM MAULIDURRASUL

Assalamualaikum warahmatullah.

Kali ini kami ingin kongsikan dengan anda kaligrafi jawi ‘Salam Maulidurrasul’ yang baru kami siapkan. Anda boleh muat turun failnya dalam dua format iaitu imej transparent .png dan juga .ai.

Khat ini ditulis dalam program Kelk dan disusun semula dalam bentuk vektor menggunakan Adobe Ilustrator.

Continue reading KALIGRAFI JAWI SALAM MAULIDURRASUL

LOGO RAUDATUS SAKINAH

Logo ini milik Pusat Pengajian Islam Raudatus Sakinah (Perak). Motif utama dalam logo ini ialah bentuk masjid dan kitab yang berada di bawahnya. Empat warna digunakan dalam design iaitu hitam, kuning, hijau dan putih.

Atas permintaan daripada pelanggan, pada bahagian bawah bulatan, perkataan Raudatus Sakinah ditulis menggunakan tulisan jawi manakala nama penuh pusat pengajian Islam tersebut ditulis secara tulisan rumi pada bahagian atas, dalam bulatan.

Continue reading LOGO RAUDATUS SAKINAH

DESIGN LOGO ROSEQUARTZ

Minggu lepas adalah antara minggu yang amat sibuk buat kami. Terlalu banyak projek design yang masuk, Alhamdulillah sebahagiannya telah kami siapkan dan serahkan kepada pelanggan manakala sebahagiannya terpaksa kami bawa ke minggu ini!

Dalam banyak-banyak projek yang kami peroleh, salah satunya adalah menghasilkan sebuah logo untuk NGO RoseQuartz.

Seperti biasa, benda pertama yang kami buat adalah mendapatkan maklumat berkenaan logo berkenaan agar logo yang akan direkabentuk nanti bertepatan dengan identiti NGO tersebut.

Perbincangan dibuat dengan pelanggan, kemudian, fasa melakar pun bermula menggunakan Adobe Illustrator.

Untuk logo ini, motif utama yang kami gunakan ialah bentuk wanita bertudung memandangkan RoseQuartz merupakan sebuah NGO berkaitan wanita. Kemudian, kerja-kerja detailing dan finishing dibuat ke atas lakaran menggunakan Adobe Photoshop.

Design yang siap dikemukakan kepada pelanggan sebagai proposal untuk diteliti.

Kemudian, beberapa perubahan dibuat ke atas proposal yang dikemukakan sepertimana yang dikehendaki oleh pihak NGO. Antaranya bentuk logo, gabungan warna dan kedudukan nama NGO pada logo.

Hasil Akhir

Beginilah hasil akhir logo RoseQuartz yang telah siap diserahkan kepada pelanggan:

Oklah, ada masa nanti kami akan update dengan projek-projek terbaru kami.

KOLEKSI POSTER YANG PERNAH KAMI DESIGN

Assalamualaikum warahmatullah. Setelah beberapa entri kami menulis berkisarkan kepada projek design logo,kali ini, kami kongsikan pula sebahagian daripada poster-poster yang pernah kami hasilkan.

Daripada poster perniagaan, program, politik hinggalah ke poster-poster informatif (bukan komersial), semuanya pernah (dan sentiasa) kami buat. (Klik gambar untuk melihat saiz yang lebih besar)

PROJEK LOGO 3D

Assalamualaikum warahmatullah. Selepas tiga hari kami tutup studio kerana pulang bercuti di kampung, hari ni kami kembali bekerja. Ada satu projek baru di atas meja.

Melukis kembali logo Persatuan Mahasiswa Islam UPM (PMIUPM) dan memberikan efek 3 dimensi pada logo tersebut.

Mudah cerita, projek ini tidaklah sesukar projek-projek sebelumnya (merekabentuk logo) memandangkan logonya telahpun ada.

Cuma, kerja kami adalah untuk memberikan ‘nafas baru’ yang lebih segar kepada logo tersebut.

Part 1 – Illustrator

Langkah pertama, logo tersebut perlu dilukis semula dan seperti biasa, kerja-kerja melukis ini dihasilkan menggunakan Adobe Illustrator. Kenapa Illustrator?

Supaya imej dapat dihasilkan dalam bentuk vektor yang lebih mudah diedit apabila perlu di samping imej vektor memiliki banyak kelebihannya (tidak pecah apabila dibesarkan, bersaiz lebih kecil dsb.)

Part 2 – Photoshop

Setelah bentuk asas telah siap dilukis, kami memilih untuk memindahkannya ke dalam Photoshop bagi kerja-kerja memasukkan efek.

Bentuk asas tadi diberikan warna putih dan stroke hitam, serta ditambah dengan logo UPM pada bahagian tengah – sama seperti logo asalnya. Kemudian, bagi menimbulkan efek 3D, bahagian stroke ditambah dengan gradient, blend bevel & emboss serta bayang/shadow.

Turut ditambah, sedikit kesan flare pada bahagian tersebut.

Selain itu, bahagian dalam yang berwarna putih juga ditambah dengan blend bevel & emboss agar efek 3D kelihatan lebih realistik.

Inilah hasil akhir logo yang telah dilukis kembali dan diberikan efek 3D.

Selesai projek ini, apa projek kami seterusnya? Projek seterusnya ialah projek berkaitan rekabentuk laman web.

Oklah, jumpa lagi.

LOGO NGO ANAK SOLEH

Beberapa hari setelah kami menyelesaikan design logo untuk Maahad Tahfiz Al Masyhur (Perlis), kami telah dihubungi oleh wakil daripada sebuah NGO dari negeri Terengganu.

Kami telah diminta untuk menghasilkan logo untuk NGO mereka yang sedang dalam proses pendaftaran. NGO yang nama ringkasnya ‘Anak Soleh’.

Seperti biasa, perkara pertama yang kami lakukan adalah mendapatkan maklumat berkenaan dengan NGO tersebut, serta idea atau cadangan bentuk/warna tema logo yang ingin dihasilkan.

“Terserah kepada designer ah…”

Ringkas cerita, kami telah meminta tempoh selama dua hari untuk kami membuat sedikit studi dan menyediakan proposal design logo berkenaan. Beberapa proposal kemudiannya telah dihantar kepada pihak NGO untuk proses pemilihan.

Hasilnya, inilah logo yang diterima!

Idea di sebalik rekaan logo ini sebenarnya simple saja – penggunaan huruf ‘A’ bagi ‘Anak’ dan ‘S’ bagi ‘Soleh’ sebagai motif utama logo. Kedua-dua huruf berkenaan dibina menggunakan segiempat sama.

Ianya kemudian disusun dalam bentuk menyerupai rekaan kaligrafi kufi untuk menimbulkan konsep rekaan yang lebih Islamik.

Projek Seterusnya?

Ada dua lagi projek design logo yang perlu kami mulakan secepat mungkin (satu daripadanya telahpun memasuki fasa ‘kick-off’ ketika artikel ini ditulis).

Oklah, jumpa lagi.

FREEBIE LAGI: MOCKUP SIGNBOARD DBKL

Siapa yang tak nak benda free kan? Baiklah, hari ni kami nak kongsikan dengan anda satu fail .psd yang kami buat dan kami gunakan dalam mempersembahkan design kami kepada pelanggan.

Fail mockup. Tau tak mockup tu apa?

mockup is a full-size model of a design or device, used for product presentations or other purposes. Think of it as a means of showing off what your design will actually look like when it’s put out into the real world.

design.tutplus.com, 2018

Oklah, lebih kurang beginilah rupa failnya:

Anda download failnya, kemudian, cari layer ‘Rectangle 1’ (maaflah, terlupa nak rename). Seterusnya, double klik pada thumbnail layer tu dan anda akan dibawa ke tetingkap baru. Gantikan apa-apa design yang ada dalam tetingkap tu dengan design anda sendiri.

Contohnya begini:

Oh ya… link untuk download fail .psd ada di bawah tu. Klik wording ‘mockup signboard dkl.psd‘ tu, jangan klik gambarnya.

Free je? Apa kami dapat? InsyaAllah, perkongsian bahan-bahan design ni secara percuma tidaklah menyebabkan kami rugi apa-apa, manakala anda pula sudah pasti mendapat manfaat daripadanya.

Terima kasih kerana terus menyokong kami. Jumpa lagi!